top of page
blog

blog

aankoopadvies

aankoopadvies

Uw renovatieproject begint met de aankoop van uw droomwoning, voor de aankoop van uw woning is het belangrijk om al vroeg samen te werken met een architect. Laat u daarom bijstaan door een ervaren architect die u hierin advies kan geven.

Contacteer ons vrijblijvend voor uw aankoopadvies van uw toekomstige droomwoning en bekom zo een handige checklist van ons om potentiële woningen te beoordelen.

De renovatie van je woning in stappen...

01. CONTROLEER DE TOESTAND VAN DE RENOVATIEWONING

Vergaar eerst zo veel mogelijk informatie over de algemene toestand van de woning om je een nauwkeurig beeld te vormen van de uit te voeren werken. Idealiter gebeurt dat vóór de aankoop, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Waar moet je zoal naar kijken?

 

  • de isolatie van de woning

  • de elektrische installatie

  • de algemene toestand van de loodgieterij

  • de vloerbedekkingen

  • de gasinstallatie

  • het afwateringssysteem

  • de aanwezigheid van parasieten

  • enz.

 

Vraag vóór de aankoop naar de technische diagnoses van het gebouw. Die zullen een idee geven van de zwakke punten en de aspecten waarvoor ingrijpende werken nodig zijn. Aarzel ook niet om de woning te bezoeken met een architect of een vakman. Zij zullen je een indicatie kunnen geven over de aankoopprijs en de renovatiekosten van het huis. Meet de te renoveren ruimten op voor latere prijsberekeningen.

02. BUDGETTEER EN RANGSCHIK DE RENOVATIEWERKEN IN VOLGORDE VAN

      PRIORITEIT

Dit is een essentiële stap in de renovatie van een woning. Maak vooraf je budget op en probeer je er ook aan te houden. Begin vooral geen project zonder over het nodige budget te beschikken, want dan riskeer je voor lange tijd in een onafgewerkte woning te blijven zitten. Het totale budget hangt af van verschillende factoren:

 

  • de aankoop of de huur van gereedschappen

  • de prijs van de materialen (isolatie, tegels, parket …)

  • de prijs van de uitrustingen (deuren, ramen, keuken, sanitaire installaties …)

  • de arbeidskosten (vergelijk verschillende offertes vóór je met een vakman in zee gaat)

 

Aarzel dus niet om contact op te nemen met verschillende renovatiebedrijven om een offerte te vragen. Alleen zo zal je een budget kunnen opmaken van de werken. Voeg er daarna 5 à 10 % bij om eventuele onvoorziene uitgaven te dekken. Stel ook een lijst van de werken op in volgorde van prioriteit voor een betere planning.

03. ZELF RENOVEREN OF LATEN RENOVEREN: AAN JOU DE KEUZE!

Dit scheelt natuurlijk een hele hoop in je budget. Hoeveel tijd kan je werkelijk spenderen aan de renovatie van je woning? Welk budget wil je vrijmaken voor vakmensen? Voor sommige posten, zoals metselwerk, elektriciteit of verwarming kan je meestal niet anders dan een beroep doen op vakmensen. Alleen zij kunnen garanderen dat de installatie voldoet aan alle geldende normen. Je kan voor een renovatie natuurlijk ook een beroep doen op een architect. Die zal je begeleiden in alle fases van de renovatie, zal je helpen bij het zoeken naar geschikte renovatiebedrijven en zal de werken opvolgen. Vaak zal je met een architect kunnen besparen op de totale kost van de werken dankzij een optimale budgettering van je project. Als je de renovatie zelf wil beheren, dan raden we aan om te beginnen met de eenvoudigste taken, zoals schilderwerken, lichte metselwerken enz. Zo kan je budget opzij houden voor meer gespecialiseerde werken.

04. FASES IN DE RENOVATIE VAN EEN OUDERE WONING

Na een diagnose van de uit te voeren werken en na het opstellen van een budget en een planning kan de renovatie van start gaan.

  1. Voorbereiding van de renovatiewerken. De eerste stap bestaat erin alles te verwijderen wat mag verwijderd worden. Sloop de muren die overbodig zijn, maar ga wel eerst na of het geen steunmuren zijn. Begin op de hoogste verdieping om te vermijden dat je het gelijkvloers vuilmaakt tijdens de werken.

  2. Herstelling en sanering. Ga na of de structuur in goede staat is. Herstel indien nodig metselwerk en beschadigde muren. Saneer ook de woning om later problemen te vermijden. In dit stadium moeten dus eventuele vochtproblemen of lekken worden aangepakt.

  3. De installaties. Zodra het gebouw in goede staat is, kan je starten met de werken aan de installaties. Naargelang de staat van je woning kan het gaan om loodgieterij, afvoer van regenwater en sanitair water, een stookketel en radiatoren, de elektrische installatie … Deze werken moeten wel door specialisten worden uitgevoerd.

  4. Isolatie. Renovatiewoningen zijn over het algemeen slecht geïsoleerd of hebben problemen met het dak. Geen isolatiewerken uitvoeren betekent meestal dat je verwarmingsfactuur de hoogte inschiet en het beperkt ook je levenscomfort. Laat de gevels isoleren of opknappen, laat deuren en ramen vervangen indien nodig, isoleer het dak of de zolder of laat de dakbedekking vervangen. Deze werken zullen meestal zwaar doorwegen in het renovatiebudget, maar ze zijn bepalend voor het latere comfort in je woning.

  5. Het interieur. De grote werken zijn achter de rug! Je kan eindelijk beginnen met de afwerking en je interieur naar jouw smaak inrichten: de plafonds renoveren, de muren schilderen, vloer- en wandbekleding aanbrengen, nieuwe verlichting installeren enz.. Ook hier zal een prijskaartje aan vasthangen, maar het is beter om te kiezen voor kwaliteit om langer van je inspanningen te kunnen genieten. Welkom thuis!

 

stappen en beelden

stappen en beelden

stap 02

Je  hebt een woning gekocht..., maar wat nu? 

Na de euforie, komt terug de realiteit en begint alles langzaam aan binnen te dringen, we hebben een woning gekocht.

 

stap 01

Een door de weekse dag die na een lange werkdag eindigt met  's avonds nog een laatste maal het openen van alle websites van verschillende immokantoren en al dan niet hun bijhorende app's.

Is de medewerking van een architect verplicht? EPB? stabiliteit?

stap 00

Wij hebben beslist om een woning te kopen, de zoektocht naar ons droomhuis kan beginnen!

Voor de meeste mensen is de aankoop van een woning een belangrijkste stap in hun leven, een stap die je best weloverwogen neemt.

 

Daarom is het niet onbelangrijk om eerst en vooral uit te maken wat voor jullie belangrijk is, wat zijn jullie wensen en dromen en breng alles inzichtelijk! 

Een eerste vraag die je moet stellen is: 'kies ik voor een nieuwbouwwoning of een woning om te renoveren'. Ben je op zoek naar een gesloten of open bebouwing? Hoeveel kamers wil je eigenlijk, is een grote tuin voor jullie belangrijk, ... en nog zoveel meer.

Vervolgens bepaal je wat jullie budget is voor jullie droomwoning, wat heb je reeds gespaard en wat kan je lenen. Ga dus eerst langs bij de bank om jullie budget te bepalen en te bekijken wat jullie mogelijkheden zijn.

samenwerking

samenwerking

> viessmann

> begetube

> sack zelfbouw

> aluthermo

> grohe

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
bottom of page